Celupan Jarum Kecil Di Lautan Ilmu Al-Quran

    Buku ini membahaskan kehebatan al-Quran sebagai mukjizat ilmu yang mencabar manusia. Ia mengandungi pelbagai hikmah dan kehebatan ilmu yang sehingga ke hari ini masih diterokai oleh para alim ulama’ dan cendekiawan.

          Buku ini juga memuatkan perkongsian penulis daripada pelajaran dan ibrah yang ditemui dalam pengalaman ilmiah beliau melalui pembacaan, pengkajian dan mengajar tafsir al-Quran di Masjid Rusila sejak tahun 1976, lebih 40 tahun yang lalu sehingga sekarang.

     Penulis menghuraikan al-Quran itu merupakan panduan yang lengkap sebagai asas, petunjuk, ketamadunan dan sistem cara hidup manusia. Ia disusun mengikut beberapa tema besar yang seakan menjadi sebahagian daripada maqasid al-Quran. Selain itu penulis juga mendatangkan fakta-fakta, perbahasan sejarah dan pandangan ulama’ yang sesuai dengan topik al-Quran yang dibahaskan.

      Apa yang paling berharga, buku ini ditulis sewaktu penulis menjalani rawatan di Institut Jantung Negara selepas pembedahan injap jantung pada tahun 2017. Al-Quran menjadi ubat penenang jiwa di saat penulis menghadapi kesakitan akibat pembedahan tersebut. Semoga buku ini mendapat keberkatan dan manfaat untuk umat Islam dan manusia seluruhnya.

Celupan Jarum Kecil Di Lautan Ilmu Al-Quran - Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang -

“Ilmu Al-Quran masih terlalu sedikit jika dibandingkan dengan ilmu Allah yang Maha Luas, walaupun al-Quran itu sendiri mukjizat ilmu” 

“Al-Quran meyatakan konsep pemerintahan yang adil kepada semua serta menghapuskan konsep bertuhankan ketua negara dan ketua agama yang berlagak menjadi tuhan.”

“Al-Quran menegaskan bahawa Allah SWT telah menetapkan sempadan atau Batasan melalui petunjuk yang dinamakan Islam kepada seluruh alam termasuk manusia.”

“Walaupun hanya sedikit ilmu kurniaan Allah SWT yang diberikan kepada manusia, ia telah menyebabkan berlaku perubahan dari sudut pencapaian manusia dalam kehidupan.”

Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang - Presiden Parti Islam Semalaysia PAS -

Apa Yang Menarik Dalam Buku Ini?

022
Islam Sebagai Asas Kehidupan

Buku ini menerangkan tentang kepentingan Agama Islam yang mejadi asas kehidupan bagi seluruh Umat Islam.

Al-Quran ibu segala ilmu

Buku ini membahaskan kehebatan al-Quran sebagai mukjizat ilmu yang mencabar manusia. Ia mengandungi pelbagai hikmah dan kehebatan ilmu yang sehingga ke hari ini masih diterokai oleh para alim ulama’ dan cendekiawan.

Al-Quran petunjuk bagi manusia

Al-Quran sememangnya menjadi petunjuk bagi seluruh manusia. Dan Antara nama-nama lain bagi Al-Quran ialah Al-Huda iaitu bermaksud Petunjuk.

Al-Quran membina ketamadunan manusia

Selain itu, buku ini  juga mendatangkan fakta-fakta, perbahasan sejarah dan pandangan ulama’ yang sesuai dengan topik al-Quran yang dibahaskan.

Al-Quran sebagai sistem cara hidup manusia

Penulis menghuraikan al-Quran itu merupakan panduan yang lengkap sebagai asas, petunjuk, ketamadunan dan sistem cara hidup manusia. Ia disusun mengikut beberapa tema besar yang seakan menjadi sebahagian daripada maqasid al-Quran.

Dari Jendela IJN, Tuan Guru Menyiapkan Sebuah Buku Mukjizat Al-Quran

         “Di ruangan masa ketika menerima rawatan yang dilalui di Institut Jantung Negara (IJN), saya mengambil kesempatan mendengar bacaan al-Quran secara tadabbur sebagai penawar menghadapi kesakitan, tiba-tiba terlalu banyak penemuan ilmu yang terpancar daripadanya.

         Inilah sedikit catatan yang tidak mungkin mencapai noktah yang halus daripada lautan ilmu mukjizat al-Quran yang tidak bertepi. Mudah-mudahan tulisan ini menjadi ilmu yang bermanfaat kepada semua.” – Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang

         Membaca Muqadimah buku “Celupan Jarum Kecil di Lautan Ilmu Al-Quran” karya Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, sudah membuat hati rasa sebak. Di saat kesakitan menimpa diri akibat jantung dibedah, dicarinya al-Quran sebagai penawar ketenangan diri.

         Diceritakan beliau sentiasa mendengar bacaan al-Quran bagi menenangkan diri dalam kesakitan, lantas mendapat ilham daripada mukjizat ilmu yang sangat hebat iaitu Al-Quran. Kemudian terus beliau menulis sehingga terhasil satu buku.

           Buku ini menjadi saksi bahawa Al-Quran sumber kekuatan bagi seorang hamba. Peganglah al-Quran di waktu kita lemah. Pasti terpancar cahaya yang tidak disangka-sangka kurniaan Allah. Buku ini adalah bukti keagungan kitab suci Ilahi. Allah hadiahkan mukjizat al-Quran di waktu hamba-Nya bergantung sepenuh pengharapan kepada-Nya.

Celupan Jarum Kecil Di Lautan Ilmu Al-Quran - Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang -

Shopping cart

0

No products in the cart.

×