“Sejarah pemerintahan Saidina Abu Bakar RA mengandungi banyak pengajaran dan panduan yang sangat penting kepada seluruh umat Islam hari ini. Umat Islam wajar meneladani kepimpinan Khulafa’ al-Rasyidin kerana mereka telah ditarbiah oleh Rasulullah SAW secara langsung” - Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang -

Fiqh Siasah Khulafa' al-Rasyidin:
Khalifah Abu Bakar RA

Buku ini merupakan kesinambungan daripada siri Fiqh al-Harakah sebanyak tiga jilid. Mengisahkan riwayat hidup secara lengkap lagi terperinci mengenai sejarah kepemimpinan Saidina Abu Bakar RA sebagai Khalifah pertama dalam sejarah Islam selepas kewafatan Rasulullah SAW.

Naskhah ini juga menjelaskan segala pemikiran dan sumbangan yang telah ditinggalkan oleh Khalifah Abu Bakar RA dari sudut siasah dan ketatanegaraan untuk dijadikan sebagai penghayatan, pedoman, dan teladan buat umat Islam secara keseluruhan.

Apa Yang Menarik Dalam Buku Ini?

MOCKUP FS BEST SELLER-3-page
Memaparkan sejarah perjalanan hidup Khalifah Abu Bakar RA

khususnya peranan dan sumbangan beliau dalam melangsungkan pemerintahan Islam pasca kewafatan Rasulullah SAW sebagai khalifah pertama.

Memberikan gambaran Bentuk pentadbiran, dasar dan strategi politik

yang diterapkan oleh Khalifah Abu Bakar RA sepanjang pemerintahannya.

Menghidangkan sejumlah pengajaran daripada Pelbagai cabaran dan halangan

yang dihadapi oleh Khalifah Abu Bakar RA dalam menegakkan sebuah pemerintahan Islam.

Apa Kata Pembaca tentang Buku ini?

ahmad

Menarik..satu penerangan yang terperinci mengenai pemerintahan Khalifah Abu Bakar selama 2 tahun..banyak terjemahan kata-kata para sahabat yang membangkitkan semangat..peristiwa yang berlaku ditulis daripada sumber kitab sejarah seperti Bidayah wal Nihayah dan Tarikh Tabari.. sedikit cadangan kepada penerbit untuk meletakkan peta kawasan peperangan supaya mudah pembaca mengikuti kisah yang berlaku.. terima kasih diucapkan kepada penulis dan penerbit yang menghasilkan buku yang berkualiti ini.

Ahmad
|
goodreads.com

Shopping cart

0

No products in the cart.

×